Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Besmette heparine gebruikt in Atrium Heerlen

In het Atrium Ziekenhuis in Heerlen hebben patiënten toch het besmette antistollingsmiddel heparine gekregen.

Waarschijnlijk hebben vijftig patiënten het middel toegediend gekregen, aldus het Atrium. Dat wordt nog onderzocht. Heparine wordt gebruikt bij onder meer hartoperaties en dialyses.

Grondstof
Volgens het Atrium is de vervuilde grondstof verwerkt in de eigen ziekenhuisapotheek. Aanvankelijk meldde de ziekenhuisapotheek nog dat alle vervuilde grondstof tijdig was geretourneerd aan de leverancier. Bij nadere kwaliteitscontrole bleek de bewuste grondstof toch al verwerkt te zijn. Meteen is een actie gestart om alle besmette medicijnen van de verpleegafdelingen terug te halen en te vernietigen.

Inspectie
De medisch specialisten zijn extra attent op mogelijke allergische reacties van patiënten die heparine kregen toegediend. Het Atrium onderzoekt om welke patiënten het gaat en met die patiënten wordt contact opgenomen.
Eerder waarschuwde de IGZ dat mogelijk drie ziekenhuizen in Nederland het vervuilde medicijn in huis hebben, en wellicht ook gebruikt hebben. De vervuilde grondstoffen zaten volgens de IGZ in een levering van het farmaceutische bedrijf Fagron uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Het bedrijf heeft de ziekenhuizen onmiddellijk op de hoogte gebracht. Later donderdag trok de IGZ de waarschuwing weer in met de mededeling dat geen enkel ziekenhuis het besmette middel zou hebben gebruikt. Het Atrium zelf meldde vervolgens het middel mogelijk wel gebruikt te hebben.
 
Trombose
Heparine heeft een remmende werking op een aantal stollingsfactoren, die in het bloed circuleren. Het wordt daarom gebruikt bij behandeling van een acute trombose, maar ook bij hartoperaties, dotterbehandelingen en nierdialyses.
 

 
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.