Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Minister stelt deadline voor EPD

Het elektronisch patiëntendossier moet op 1 september 2009 klaar zijn.

Minister Klink van Volksgezondheid stelt dat alle zorgverleners vanaf dan informatie over patiënten digitaal met elkaar moeten delen.

Privacy
Huisartsen, apotheken en ziekenhuizen moeten vanaf 1 september 2009 zijn aangesloten het landelijke virtuele dossier. Dat zei minister Klink van Volksgezondheid tijdens het Tweede Kamer-debat over medische missers. Hij bereidt een wetsvoorstel voor die zorgaanbieders verplicht hun patiëntgegevens te delen met behandelaren. Ook de beveiliging van de gegevens en de privacy van de mensen moet door die wet worden gewaarborgd.

Medische blunders
Het EPD moet het aantal medische blunders verminderen en de behandeling van patiënten versnellen. Jaarlijks belanden naar schatting 12.000 mensen in het ziekenhuis door bijwerkingen van geneesmiddelen die voorkomen hadden kunnen worden als zorgverleners de patiëntgegevens hadden gedeeld.

Proef
Al in 2002 adviseerde de Raad voor de Volksgezondheid om het EPD in te voeren. In 2006 zijn diverse regio’s met een proef gestart. 
 
Door: Redactie Nursing
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.