Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onderzoek naar hartstilstand sporters

Er komt een grootschalig onderzoek naar het hoe en waarom van plotselinge hartstilstand bij sporters.

 
De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) richten deze maand Sportcor op. Dit is een landelijke registratiebank waarin gegevens worden verzameld van sporters die onverwacht een hartstilstand krijgen.
 
Honderden gevallen
Het doel van Sportcor is de oorzaken van dit fenomeen te achterhalen en zicht te krijgen op hoe vaak sporters ermee te maken krijgen. Vermoedelijk worden elk jaar honderden sporters getroffen door een hartstilstand.
 
Onderliggende oorzaak
Op oudere leeftijd liggen waarschijnlijk andere oorzaken aan het overlijden ten grondslag (meestal een hartinfarct door een vernauwing of afsluiting van de kransslagader) dan op jongere leeftijd (aangeboren hartziekten). De plotselinge hartstilstand wordt dus niet veroorzaakt door het sporten, maar door een onderliggende (vaak onbekende) hartaandoening.
 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.