Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Risico longontsteking door antipsychotica

Het gebruik van antipsychotica vergroot bij ouderen de kans op een longontsteking. De eerste week na de behandeling met deze medicijnen is de kans hierop 4,5 keer zo hoog als bij controle-personen.

Dat beschrijven onderzoekers van het UMC Utrecht in het tijdschrift Journal of the American Geriatrics Society. Bijna 40% van de bewoners van verpleeghuizen gebruikt antipsychotica.

Belangrijkste doodsoorzaak
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 23 duizend ouderen die minstens eenmaal antipsychotica hadden gekregen. Van die groep moesten 543 mensen met een longontsteking in het ziekenhuis worden opgenomen.
Volgens de onderzoekers vergroot het gebruik van deze medicijnen de kans op een longontsteking met 60%. Longontsteking is bij ouderen een belangrijke doodsoorzaak.

Eén sterfgeval
Artsen schrijven antipsychotica vaak voor aan ouderen met gedragsproblemen door delirium of dementie. Deze patiënten kunnen slecht hanteerbaar worden, waardoor de druk op de arts om zogeheten verdovende psychofarmaca voor te schrijven groot is. Onderzoeker en klinisch geriater Rob van Marum: 'We schrijven middelen voor die weinig effectief zijn, maar wel leiden tot hogere sterfte. Per tien tot twintig patiënten die baat hebben bij antipsychotica, levert de behandeling één sterfgeval. Ik zou willen dat artsen bij het voorschrijven van antipsychotica beter stilstaan bij deze afweging.'

Verslikken
Hoe antipsychotica precies longontstekingen veroorzaken is nog niet duidelijk. Van Marum vermoedt dat de milde sufheid en mogelijke spierstijfheid waar de medicijnen toe kunnen leiden, slikproblemen tot gevolg hebben. Hierdoor zouden ouderen zich vaker verslikken en zo vaker een longontsteking krijgen door eten dat in de longen terecht komt.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.