Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UMC-werknemer bereid om CAO-actie te voeren

Zeker zestig procent van de werknemers van academische ziekenhuizen lijkt bereid om actie te voeren voor een beter CAO.
UMC-werknemer bereid om CAO-actie te voeren

 
Deze actiebereidheid blijkt uit een voorlopige uitslag van internetpeiling van De Unie Zorg en Welzijn. Vooralsnog hebben meer dan 2000 mensen aan de peiling deelgenomen.

Internetpeiling
De vakbond is een week geleden gestart met een CAO-internetpeiling onder werknemers van academische ziekenhuizen met als centrale vraag: wat vind je van het loonvoorstel 2008?
 
‘Acties niet ten laste van patiënt’
De internetpeiling Meerloonpersoneelumc.nl bestaat uit een zestal eenvoudige vragen en staat in ieder geval tot en met vandaag open voor reacties. Frank van Maasakker, hoofd afdeling communicatie van Unie Zorg en Welzijn, is “redelijk tevreden” met de reacties tot zover. Duidelijk is in ieder geval dat een ruime meerderheid actiebereidheid toont. “Een groot deel van de respondenten geeft daarbij aan dat de patiënten van de acties geen last mogen ondervinden”, aldus Van Maasakker.
 
‘Zeer ontevreden’
Voorzitter Jacques Teeuwen van vakbond De Unie Zorg en Welzijn zei al eerder zeer ontevreden te zijn over het cao-onderhandelaarakkoord academische ziekenhuizen: “Vooral de loonparagraaf is volstrekt onder de maat. Werknemers bij de academische ziekenhuizen gaan in 2008 ruim 1 procent koopkracht inleveren. Terwijl onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde beloning in de academische ziekenhuizen voor verpleegkundigen en verzorgenden 10 procent achter loopt bij de markt.”
 
Ondertekenen of niet?
Teeuwen stelde bovendien dat de ondertekening van het onderhandelaarakkoord uiteindelijk zal afhangen van de actiebereidheid van de werknemers in de academische ziekenhuizen. Uit de peiling tot zover blijkt dus dat zeker zestig procent bereid is om (patiëntvriendelijke) acties te voeren. (Redactie Nursing – Jeroen van Renesse)

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.