Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wijkverpleegkundige terug in de wijk

Zorggroep Zuid-Gelderland (ZZG) is gisteren een proef begonnen met wijkzorg in de Nijmegen, met inzet van de oude vertrouwde wijkverpleegkundige.
Wijkverpleegkundige terug in de wijk

Verpleegkundigen en verzorgenden gaan werken in een klein team van vijftien mensen. Nu zijn dat er nog dertig. Die kleinere club moet alle buurtzorg leveren, maar dan in een kleiner verzorgingsgebied dan voorheen.

Vertrouwensband
Door het aantal medewerkers te beperken, moet het voor cliënten weer makkelijker worden om, net als vroeger, een vertrouwensband op te bouwen. Een ander voordeel is dat verpleegkundigen en verzorgenden eerder worden herkend. De Groot: 'Net als de wijkagent vroeger, willen we dat onze mensen weer worden aangesproken op straat wanneer ze zich zorgen maken over de gezondheid van de buurman.'

Ziekenhuizen
De nieuwe aanpak vraagt volgens De Groot om medewerkers die weer net als vroeger fungeren als 'spin in het web'. Om die reden gaat ZZG in de proefwijk ook nauw samenwerken met een huisartsenpraktijk. In samenwerking met de ziekenhuizen zijn al coördinatiepunten opgezet die bij ontslag van cliënten snel de juiste thuiszorg regelen.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.