Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Chronisch zieke kinderen moeten bewegen

Chronisch zieke kinderen hebben baat bij bewegingsprogramma’s. Dat concludeert Marco van Brussel in zijn proefschrift.
 

Van Brussel onderzocht drie groepen zieke kinderen die een bewegingsprogramma aangeboden kregen.

 
Leukemie
Kinderen die Acute Lymfatische Leukemie (ALL) overleven hebben een verlaagde fysieke fitheid. Zelfs vijf tot zes jaar ná het stopzetten van de chemotherapie blijken er nog steeds negatieve effecten te zijn op de motoriek en fysieke fitheid. De belangrijkste oorzaken van deze effecten zijn zenuw- en spieraandoeningen door chemotherapie. De kinderen lijken baat te hebben bij fysieke training.
 
Jeugdreuma
Ook kinderen en adolescenten met jeugdreuma of Juveniele Idiopatische Arthritis zijn significant minder fit. Er is nog maar weinig bewijs voor de effectiviteit van bewegingstherapieën voor kinderen met jeugdreuma. Maar er zijn in ieder geval géén nadelige effecten op de korte termijn.
 
Botziekte
Als laatste onderzocht Van Brussel kinderen met de aangeboren botziekte Osteogenesis Imperfecta. Bij deze groep blijkt fysieke training met een bepaald type van deze botziekte zeer effectief en veilig te zijn. De fysieke fitheid neemt toe en de vermoeidheid neemt af.
 
Marco van Brussel promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht.
 
Door: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.