Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Depressieve hartpatiënt groter risico op infarct

Hartpatiënten die aan een depressie lijden, hebben een grotere kans een herseninfarct te krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van het UMC St Radboud in Nijmegen in samenwerking met het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De onderzoekers vonden een verband tussen de aanwezigheid van depressieve symptomen en een twee keer grotere kans op een herseninfarct bij oudere patiënten met een hartkwaal. Die symptomen waren niet relevant voor de kans op een infarct bij oudere patiënten zonder hartkwaal. Uit het onderzoek blijkt ook dat de kans op een herseninfarct groter was bij mensen met een hartkwaal aan het begin van het onderzoek, hogere leeftijd, diabetes en een hoge bloeddruk.

Prognose
Volgens onderzoekster Lonneke Wouts 'is er bewijs gevonden dat depressie en depressieve symptomen bij hartpatiënten een slechtere prognose voor vaatlijden geeft, maar er is geen bewijs gevonden dat behandeling van depressies tot een betere prognose leidt voor deze groep'.
 
Antidepressiva
Niettemin hadden antidepressiva een gunstig effect bij de bestrijding van depressieve symptomen van de onderzochte groep patiënten. Daarom adviseert Wouts deze patiënten toch te behandelen met antidepressiva. De onderzoekers volgden de patiënten over een periode van negen jaar.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.