Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hiv-drager weet soms niets van besmetting

Uit berekeningen blijkt dat 40 procent van van de hiv-dragers niet weet dat ze besmet zijn. Het Aids Fonds begint daarom de campagne 'Er is nog een hoop te doen' en roept mensen uit risicogroepen op zich jaarlijks te laten testen op hiv. 

Risicogroepen worden in de campagne opgeroepen zich te laten testen. Daarbij gaat het vooral om mannen met homoseksuele contacten. Van hen heeft ruim 60 procent zich laten wel eens laten testen, maar slechts 30 procent deed dat in het afgelopen jaar.
 
Etnische minderheden
Een andere risicogroep bestaat uit etnische minderheden, meestal afkomstig uit zuidelijk Afrika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Stichting HIV-Monitoring hebben dat vastgesteld.

Betere prognose
Het Aids Fonds vindt het van groot belang om een hiv-besmetting in een vroeg stadium op te sporen omdat de prognoses dan beter zijn. Volgens het fonds is leven met hiv tegenwoordig goed mogelijk. In Nederland zijn ruim 18.000 hiv-dragers, aldus schattingen.
 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.