Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mantelzorger van dementerende vaak depressief

De helft van de mantelzorgers voor dementerenden lijdt aan een klinische depressie, terwijl slechts 20 procent van hen voor deze ziekteverschijnselen wordt behandeld.

 

Dat zegt Myrra Vernooij-Dassen, hoogleraar Psychosociale aspecten van zorg voor kwetsbare ouderen aan het UMC St Radboud, tijdens haar oratie. Volgens Vernooij-Dassen is het probleem mantelzzorgers zichzelf teveel wegcijferen en zelf ziek worden.

 

Ouderen
Ruim een kwart van alle ouderen boven de 65 jaar heeft serieuze lichamelijke of geestelijke beperkingen. Deze kwetsbare groep is afhankelijk van zorg, die vaak thuis wordt gegeven. Van alle demente ouderen woont 65 procent thuis. De belangrijkste zorg wordt geleverd door partners (50 procent) en kinderen (38 procent) met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Er bestaat een heuse grijze zorggolf: ouderen voor ouderen.

Interventies
Psychosociale interventies, ofwel ondersteuning van patiënt en mantelzorger, helpen als rekening wordt gehouden met de wensen van patiënt en mantelzorger en gelegenheid wordt geboden tot het maken van keuzen. De kwaliteit van leven verbetert en het aantal opnamen in verpleeghuizen vermindert. Succesvolle ondersteuningsprogramma’s houden rekening met de balans van geven en ontvangen. ‘Maar gek genoeg worden dergelijke interventies nauwelijks gebruikt’, zegt Vernooij-Dassen. Daarom is haar onderzoek ook gericht op het bevorderen van het gebruik van effectieve ondersteuningsprogramma’s.Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.