Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Traumahelikopter te weinig ingezet

Traumahelikopters worden te weinig ingezet bij ongelukken waarbij slachtoffers ernstig letsel hebben of waarbij kinderen moeten worden gereanimeerd.
Traumahelikopter te weinig ingezet

Dit terwijl de inzet van een traumahelikopter de kans op overlijden van een ernstig traumapatiënt kan halveren. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De onderzoeksartsen onderzochten de inzet van traumahelikopters in de periode 2002-2005 in de 24 regio’s van ons land waarvanuit een meldkamer de ambulancezorg coördineert. In de onderzochte periode werd gemiddeld 2.664 keer per jaar de hulp ingeroepen van een traumahelikopter. Deze mobiele teams hebben als thuisbasis de universitaire medische centra in Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Amsterdam. Deze vier centra kunnen door de andere 20 meldkamers worden ingeschakeld. Het gemiddelde aantal oproepen per meldkamer bedroeg 110 keer. Opvallend is dat het aantal oproepen per regio enorm verschilt.
 
Drempel
Volgens de onderzoekers zetten sommige meldkamercentralisten minder frequent de vliegende artsen in dan op grond van de criteria mag worden verwacht. Ook houden de onderzoekers het voor mogelijk dat het oproepen van een traumahelikopter onvoldoende deel uitmaakt van de dagelijkse gang van zaken. De zeer lage inzetfrequentie door bepaalde meldkamers wijst op een hoge inzetdrempel.
 
Annueleringen
Bovendien komt het volgens de artsen steeds vaker voor dat een opgeroepen en al aanvliegende helikopter wordt geannuleerd door de ambulance die de plaats van het ongeluk als eerste bereikt, omdat het allemaal leek mee te vallen. Dit terwijl ook minder ernstig gewonde slachtoffers baat hebben bij behandeling door het vliegende traumateam. Gemiddeld werd 43,8% van alle oproepen geannuleerd. De vier regio´s die de mobiele zorg coördineerden, annuleerden minder vluchten dan de andere regio´s.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.