Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Unieke multi-orgaantransplantatie in UMCG

In het Universitair Medisch Centrum Groningen is onlangs een bijzondere vorm van multi-orgaantransplantatie uitgevoerd. Een jongetje van vier ontving tegelijkertijd een nieuwe lever, alvleesklier, dunne darm en dikke darm.
Unieke multi-orgaantransplantatie in UMCG

Het is voor het eerst in Nederland dat een kind een darmtransplantatie onderging. Ook een dergelijke complexe procedure waarbij meerdere buikorganen getransplanteerd worden, is uniek in ons land. Chirurgen en anesthesiologen hadden, samen met ondersteunende teams, ruim twaalf uur nodig om de gehele procedure uit te voeren. 

Zeldzame darmziekte
De getransplanteerde jongen lijdt aan een zeer zeldzame aangeboren darmziekte (microvillous inclusion disease), waardoor de darm geen voeding kan opnemen. Jaarlijks worden enkele kinderen geboren met deze aandoening. Kinderen met deze ziekte zijn afhankelijk van kunstmatige voeding die ze door een infuus krijgen (totale parenterale voeding, TPV). Doorgaans bereiken zij de volwassen leeftijd niet. Dankzij de begeleiding van het TPV team van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft het jongetje de afgelopen jaren een relatieve normale groei en ontwikkeling doorgemaakt. Echter, door infecties en een bijkomende leverbeschadiging kon niet doorgegaan worden met de TPV.
 
Voor het eerst eten
De oplossing werd gevonden in deze unieke transplantatie, waarbij de jongen naast een dunne- en dikke darm- ook een levertransplantatie onderging. Op dit moment gaat het goed met de jongen. Zijn nieuwe darmen functioneren goed en nemen voeding op, die hij per sonde krijgt. Het jongetje zal op korte termijn dus voor het eerst gewoon voedsel kunnen eten.
 
Nauwe samenwerking
Het UMCG is in Nederland het enige centrum dat darmtransplantaties uitvoert. Naast het AMC is ook het UMC St Radboud gespecialiseerd in totale parenterale voeding. Deze drie UMC’s werken nauw samen om patiënten met deze en andere darmafwijkingen de beste, vaak zeer gespecialiseerde zorg te kunnen bieden.
 
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.