Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuizen wisselend beoordeeld

De klantvriendelijkheid van ziekenhuizen wordt fifty-fifty beoordeeld, zo blijkt uit de uitkomsten van een meldactie van de Nederlandse patiënten Consumenten Federatie (NPCF).
 

In twee weken tijd vulden bijna 2400 mensen een uitgebreide vragenlijst in. Van de melders had 47 procent positieve ervaringen met hun ziekenhuis, maar ook 47 procent beoordeelde de ervaringen als negatief.

 
Betrokkenheid
Uit het onderzoek blijkt dat aandacht en betrokkenheid enorm gewaardeerd worden, concludeert Atie Schipaanboord, adjunct-directeur van de NPCF: 'Het gaat vaak om kleine dingen als het krijgen van een kopje koffie. Opvallend is dat mensen het enorm waarderen wanneer ze op de afgesproken tijd behandeld worden of wanneer ze meerdere afspraken op één dag kunnen maken. Uit de resultaten blijkt dat het in de ziekenhuizen knelt tussen de menselijke aandacht en logistieke problemen. Het is een signaal dat ziekenhuizen nog veel van elkaar kunnen leren.’
 
Wachttijd
Volgens de NPCF is de dienstverlening in veel ziekenhuizen niet meer van deze tijd. Bij een opname geeft 38% aan niet op de afgesproken tijd te zijn geholpen. Bij een bezoek aan een polikliniek is het nog erger: 42%. Eén op de drie mensen bij wie de wachttijd uitliep moest meer dan een uur wachten. Het stoort mensen dat ze bij overschrijding van de wachttijden daarover geen informatie krijgen. In 88% van de gevallen werd er in de polikliniek geen enkele informatie gegeven.
 
Informatievoorziening
Het schort in veel ziekenhuizen aan een goede informatievoorziening. Bijna de helft van de patiënten geeft aan dat de informatie die ze van verpleegkundigen en dokters kregen onvoldoende op elkaar is afgestemd. Bovendien begrijpt een kwart van de patiënten de informatie die ze hebben gekregen niet of slechts gedeeltelijk.
 
Goede initiatieven
Schipaanboord is op zich blij dat 47% van de reacties positief zijn. ‘Er worden door ziekenhuizen ook heel goede initiatieven genomen zoals avondspreekuren of poli’s waarin je achter elkaar alle betrokken artsen kunt spreken. Al die goede voorbeelden publiceren wij op www.consumentendezorg.nl. De ziekenhuizen moeten vooral kennis nemen van wat collega’s doen. Men hoeft niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.’
 
Door: Redactie Nursing
NPCF
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.