Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Belgische verpleegkundige veroordeeld voor moord

Het hof van assisen van Henegouwen (red: volksrechtbank in België) heeft de 38-jarige Sébastien Fontaine veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar wegens de moord op Jacqueline Durieux op 7 december 2000.
 
Belgische verpleegkundige veroordeeld voor moord

Fontaine werkte in ziekenhuis La Dorcas in Doornik. Hij wordt er eveneens van beschuldigd tussen 23 maart 1998 en 1 februari 2001 meerdere malen medische handelingen te hebben gesteld zonder te beschikken over een artsendiploma. Hij diende de terminale patiënten een dodelijke injectie met kaliumchloride toe.
 
Zware fout
In februari 2001 werd aan de gerechtelijke politie van Doornik gemeld dat een lid van het verplegend personeel in het ziekenhuis betrokken zou zijn bij een reeks verdachte overlijdens van patiënten. De directie van het ziekenhuis was op de hoogte want de verpleger in kwestie was na een intern onderzoek ontslagen wegens een zware fout.
 
Onmiddellijk bekend
Toen hij op 8 maart 2001 door de onderzoekers werd opgepakt, bekende hij de feiten onmiddellijk. Hij kon geen duidelijkheid verschaffen over het aantal personen of over de identiteit van de slachtoffers. De politie lanceerde daarop een oproep tot getuigen en vroeg familie en naasten van patiënten die in het ziekenhuis verzorgd werden en wier dood verdacht zou kunnen zijn, zich kenbaar te maken. Uiteindelijk bleken drie patiënten het slachtoffer te zijn geworden van de praktijken van de verdachte.
 
'Juist gehandeld'
'Denkt u dat u juist hebt gehandeld?', vroeg de voorzitter van het assisenhof. 'Ik stel me dag en nacht dezelfde vraag, maar ik ben overtuigd dat ik niks anders had kunnen doen', aldus de beklaagde. Hij stemde niet niet in toen de voorzitter hem vroeg of er sprake was van een onweerstaanbare drang. De voorzitter vroeg de beklaagde ook meermaals waarom hij alleen had gehandeld, zonder wie dan ook raad te vragen, of de naasten, familie of een dokter te verwittigen. 'Omdat dat de enige oplossing was', luidde het antwoord. De beklaagde herhaalde dat hij de wanhoopstoestand van de patiënten niet langer kon verdragen.
 
Terminaal
In de uitspraak benadrukte het hof de ernst van de feiten en herinnerde eraan dat een verpleger alleen niet het recht heeft het leven te beëindigen van een patiënt, zelfs niet als die terminaal is. Als voorwaarde van de proeftijd moet de beklaagde zich psychologisch laten opvolgen.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.