Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Beter toezicht op chirurgische patiënt

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is begonnen met het invoeren van de SURPASS-checklist. SURPASS staat voor SURgical Patient Safety System en zorgt voor een beter toezicht op de chirurgische patiënt tijdens het gehele opnametraject.
 

Afvinken
De lijst reist als het ware mee met de patiënt en wordt ingevuld en afgevinkt door verpleegkundige, zaalarts, operateur, anesthesioloog en operatieassistent. Zogenaamde ‘stopping rules’ gaan bepalen of een patiënt door kan naar een volgende fase. Aan het niet invullen van de lijst worden dan consequenties verbonden voor het doorgaan van de patiënt. Er is ook een time-out procedure opgenomen voor de start van de operatie, waarbij de operatie wordt voorbesproken aan de hand van de lijst.

 
Fouten voorkomen
De grote winst van SURPASS is dat controle van het proces al begint bij de opname, in plaats van - zoals nu - vlak voor de operatie. Eventuele problemen worden eerder ontdekt, fouten kunnen worden voorkomen, de overdracht loopt soepeler en de patiënt wordt meer betrokken bij de voorbereidingen op zijn of haar operatie.
 
Transfermomenten
De SURPASS-checklist is een samenwerkingsverband tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Het AMC heeft vier jaar gewerkt aan de checklist. Die richt zich vooral op de transfermomenten van de patiënt, van opname tot en met chirurgische ingreep. In maart dit jaar is het Jeroen Bosch Ziekenhuis gestart met een pilot op de afdeling chirurgie. In eerste instantie wil men de lijst aanscherpen. De volgende stap zal zijn dat men er consequenties aan verbindt, door stopping rules in te voeren

Door: Redactie Nursing
Jeroen Bosch Ziekenhuis
 
Lees ook:

 

    Redactie Nursing.nl

    Of registreer je om te kunnen reageren.