Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bussemaker vraagt AZM om terughoudendheid

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) moet even pas op de plaats maken met uitbreiding van het aantal ziektes waarop een embryo gescreend mag worden. Dat vindt staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).
Bussemaker vraagt AZM om terughoudendheid

Ze riep het AZM, dat als enige ziekenhuis in Nederland embryo's mag onderzoeken op ernstige erfelijke ziektes, dinsdag op om geen onomkeerbare stappen te doen. Het AZM kondigde aan het onderzoek van embryo's op ziektes als erfelijke borst- en darmkanker voort te zetten.
 
Kans
Tot nu toe mocht deze Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) bij IVF alleen toegepast worden bij kwalen die zich zeker bij het kind zouden gaan manifesteren. Bij ziektes waarnaar het AZM nu ook gaat kijken, is dit niet het geval, maar is de kans op de ziekte haast even groot.

Bredere toepassing
Bussemaker (PvdA) schreef vorige week aan de Kamer deze uitbreiding toe te willen staan, maar werd vorige week op initiatief van coalitiepartner ChristenUnie teruggefloten. Toch zet het AZM de voorbereidingen voor een bredere toepassing van de techniek nu door.
 
Wachtlijst
Volgens Joep Geraedts, hoofd klinische genetica van het ziekenhuis, is het een signaal dat de politiek nu moet beslissen. Langere onduidelijkheid is niet in het belang van patiënten. Het AZM heeft vijf vrouwen op de wachtlijsten staan die gebruik willen maken van PGD. Zolang deze niet geholpen worden is er geen sprake van onomkeerbare stappen, stelt Geraedts. Dat zou pas in het najaar het geval zijn. Bussemaker kan dit niet verbieden omdat de huidige regels daar ruimte voor bieden.
 
Debat
Regeringspartijen CDA en ChristenUnie stelden dat terughoudendheid van het AZM op zijn plaats was geweest, nu de kwestie na het intrekken van de brief van Bussemaker weer openligt. Het kabinet buigt zich binnen enkele weken over de embryoselectie. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei een nieuwe brief van Bussemaker af te wachten. Premier Jan Peter Balkenende sprak van een 'gevoelige kwestie' waar met een positieve opstelling van alle betrokkenen wel uit te komen valt. De Tweede Kamer debatteert donderdag met in ieder geval minister Ab Klink (VWS) en Bussemaker over selectie van embryo's.
 

 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.