Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Debat over embryoselectie gaat verder

 De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Bussemaker over embryoselectie. Binnen het kabinet ontstond vorige week grote onenigheid over een brief die Bussemaker naar de Kamer had gestuurd.

Daarin schreef de staatssecretaris dat embryo's die ontstaan bij reageerbuisbevruchting ook mogen worden onderzocht op erfelijke vormen van borst- en darmkanker. Dit betekent een ruimere toepassing van deze onderzoekstechniek.
 
Verkeerde keelgat
Maar ChristenUnie-vicepremier Rouvoet schoot dit voornemen in het verkeerde keelgat. Hij vond dat Bussemaker deze uitbreiding van de zogeheten Pre-implantatie Genetische Diagnostiek (PGD) eerst in de ministerraad aan de orde had moeten stellen. Toen het kabinet hem daarin bijviel, moest Bussemaker haar brief intrekken. Binnenkort komt de ministerraad op het onderwerp terug.
 
Zonder ruggespraak
De Tweede Kamer wil van de ministers weten hoe het kan dat Bussemaker zonder ruggespraak met andere bewindslieden de brief over embryoselectie de deur uit deed. Op aandringen van de regeringspartijen komt het onderwerp vandaag niet inhoudelijk aan de orde.
 
Steun
Ruimere toepassing van embryoselectie kan rekenen op de steun van een meerderheid van de Kamer. Van de regeringspartijen is de ChristenUnie tegen, het CDA houdt de kaarten nog tegen de borst en de PvdA is voor.
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.