Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Duizenden poli-patiënten ondervoed

Vijf procent van alle patiënten die dagelijks een polikliniek bezoeken, is ondervoed. Het gaat om ruim tweeduizend mensen, waarvan het gros geen hulp heeft van een diëtist.

 

Dat blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum Amsterdam (VUmc). Tijdens het bezoek aan de polikliniek kregen de patiënten een vragenformulier waar onder meer werd gevraagd naar hun eetpatroon en hun gewicht van een maand en zes maanden geleden. Ook werden de patiënten gewogen en werd hun lengte gemeten.
 
Lange opname
Aanleiding van het onderzoek was het vermoeden dat het gewicht bij veel van deze patiënten niet in verhouding staat tot hun lengte. Dat vermoeden rees bij organisatie Sneller Beter omdat uit onderzoek was gebleken dat een op de drie patiënten die voor langere tijd zijn opgenomen in het ziekenhuis ondervoed is.
 
Deelnemende ziekenhuizen
Het VU onderzocht negen ziekenhuizen, waaronder het eigen. Andere ziekenhuizen waren onder meer het Rotterdams Medisch Centrum Rijnmond, het Haga Ziekenhuis in Den Haag en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 57 jaar.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.