Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eén op zes vrouwen ongelukkig met bevalling

Een op de zes vrouwen die een kind ter wereld hebben gebracht, is drie jaar later niet gelukkig met de manier waarop de bevalling is verlopen.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO onder ruim 1300 Nederlandse vrouwen die in 2001 zijn bevallen. Van de vrouwen die van hun eerste kind bevielen, was in 2004 zelfs een kwart ongelukkig of zeer ongelukkig over de manier waarop de bevalling is verlopen. Leeftijd, opleidingsniveau en etnische afkomst spelen geen rol.
Zorgverlener
Een negatieve ervaring met een zorgverlener vergrootte de kans op een negatieve herinnering met de factor drie. De kans op een slechte ervaring is groter als vrouwen naar een gynaecoloog zijn verwezen of in het ziekenhuis zijn bevallen. Ook vrouwen die een keizersnede of kunstverlossing hebben gehad of slecht met de baringspijn konden omgaan, zijn ontevredener.
 
Thuisbevallingen
Het onderzoek toont aan dat het grote percentage thuisbevallingen er niet toe leidt dat vrouwen in Nederland positiever op een bevalling terugkijken dan vrouwen in andere landen. Is in Nederland ruim 16 procent ontevreden, in Groot-Brittannië, waar 97 procent van de vrouwen in een ziekenhuis bevalt, ligt dat percentage op 11. Nederlandse vrouwen die thuis bevallen, zijn overigens wel positiever dan degenen die hun kind in het ziekenhuis ter wereld hebben gebracht. TNO wil verder onderzoek doen naar de invloed van de verwachtingen die vrouwen vooraf hebben op hun uiteindelijke ervaring. Ook kan worden nagegaan of aanpassingen in het zorgsysteem de tevredenheid van vrouwen over hun bevalling vergroten.

 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.