Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hbo'er bedenkt valalarm voor ouderen

Als een bewoner van een zorgwoning valt, wordt een verpleegkundige automatisch gewaarschuwd en die ziet meteen waar de oudere is gevallen. Een handige uitvinding van hbo’er Wim Kitzen maakt dat binnenkort mogelijk.
 
Hbo'er bedenkt valalarm voor ouderen

De vierdejaars student Elektrotechniek aan Hogeschool Zuyd in Limburg heeft een valdetectiesysteem voor ouderen ontwikkeld en gebouwd.

 
Hulpmiddelen
Ouderen willen – en moeten – steeds langer zelfstandig blijven wonen. Met tal van hulpmiddelen kan dat ook. Een probleem tot nog toe is het vallen. Dragen ze de melder van de personenalarminstallatie bij zich en zijn ze na de val nog bij bewustzijn, dan kunnen ze meestal zelf alarm slaan. Het probleem is echter als ze niet meer kunnen bewegen. Daar biedt het door Kitzen ontwikkelde systeem nu uitkomst voor.
 
Alarmcentrale
De bewoner draagt een apparaatje zo groot als een luciferdoosje bij zich. Daarin zit een microprocessor die precies registreert als iemand loopt of als iemand valt. In dat laatste geval gaat er een signaal naar een van de antennes in huis. Van daaruit wordt automatisch een bericht gestuurd naar een alarmcentrale. Omdat elke antenne alleen in de eigen ruimte meet, weet de hulpverlener direct in welk vertrek de bewoner gevallen is.

Domotica
Het valdetectiesysteem is makkelijk te koppelen aan verschillende domotica-toepassingen. Dat biedt veel voordelen. Kitzen: ‘Na een val kun je automatisch de verlichting in huis aanschakelen, de tv uitzetten, zorgen dat elektrische apparaten worden uitgeschakeld en de tuinverlichting laten knipperen. Ambulancerijders zien dan meteen in welke woning ze moeten zijn.’
 
Kleding
Kitzen denkt dat het alarmapparaatje nog aanzienlijk kleiner kan als alles in één chip geprogrammeerd wordt, zo klein zelfs dat je het in kleding integreert. ‘Dat laatste is belangrijk voor de acceptatie’, zegt Kitzen. ‘Want onderzoeken wijzen uit dat mensen niet graag zo’n apparaatje bij zich dragen. Door het zo klein te maken verlaag je de drempel.’
 
Een werkende demonstratieopstelling van dit systeem wordt op dit moment aangelegd in een Opleidingswoning in Weert.
 
Door: Redactie Nursing
Scienceguide
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.