Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

LEVV start project infectiepreventie

Het Landelijke Expertise Centrum Verpleging en Verzorging (LEVV) is begonnen met het project Verpleegkundige Interventies infectiePreventie (VIP). Dit vierjarige project heeft als doel de hoeveelheid ziekenhuisinfecties drastisch terug te dringen.

In veel gevallen zijn ziekenhuisinfecties vermijdbaar, onder andere door het toepassen van richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP). Verpleegkundigen vormen de grootste beroepsgroep in ziekenhuizen. Zij hebben bovendien het meest langdurige en intensieve contact met patiënten. Daarom kunnen ze een grote bijdrage leveren aan infectiepreventie. Dit was voor het LEVV dan ook de reden om te starten met dit project waarmee het expertisecentrum de WIP-richtlijnen beter toegankelijk, toepasbaar en evalueerbaar wil maken voor verpleegkundigen.
 
Verpleegkundigen
De eerste stap van het project behelst het ‘implementatierijp’ maken van richtlijnen die relevant zijn voor verpleegkundigen. Deze worden dit jaar gescreend op verpleegkundige aanbevelingen en beoordeeld op hun wetenschappelijke basis. Het vertalen van de richtlijnen naar praktijkkaarten is de laatste stap in het implementatierijp maken.
 
Ziekenhuizen
In 2009 nodigt het LEVV dertig ziekenhuizen uit voor deelname aan het implementeren van één of meer van de geprioriteerde WIP-richtlijnen. Hierbij werken adviseurs van het LEVV en verpleegkundigen en hygiënisten van de ziekenhuizen samen aan een stappenplan voor de eigen organisatie.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.