Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Longkanker-epidemie bij vrouwen bijna voorbij

De longkanker-epidemie onder vrouwen is bijna ten einde. Het aantal rokende vrouwen daalt en daarmee is ook een daling in het aantal gevallen van longkanker zichtbaar.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van onderzoek, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Tweede doodsoorzaak
De afgelopen jaren overleden steeds meer vrouwen aan longkanker. Longkanker is nu nog de tweede doodsoorzaak onder vrouwelijke kankerpatiënten, maar het aantal sterfgevallen daalt steeds verder. Vermoedelijk komt dit omdat steeds minder (jonge) vrouwen roken. Stak in 1970 nog 40 procent van de vrouwen regelmatig een sigaretje op, in 2007 was dat nog maar 25 procent.

Sterftecijfers
Nederland heeft een van de hoogste incidentie- en sterftecijfers voor longkanker onder vrouwen. In 2006 overleden dagelijks bijna 9 vrouwen aan longkanker en had 17 procent van alle vrouwen die aan kanker overleden, longkanker.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.