Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe simulator verkleint sterfkans bij bevalling

Het trainen van lastige bevallingen met een nieuw ontwikkelde patiëntsimulator vermindert het aantal sterfgevallen tijdens de geboorte.
Nieuwe simulator verkleint sterfkans bij bevalling

Dat zei professor Gied Oei van het Máxima Medisch Centrum (MMC) woensdag in Veldhoven bij de presentatie van een voor Nederland unieke patiëntsimulator vol technische snufjes.
 
Levensecht
De simulator is in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (Tu/e) en het European Design Centre (EDC) ontwikkeld. Het apparaat maakt het mogelijk om noodsituaties bij bevallingen bijna levensecht te oefenen. Door de ontwikkeling van materialen en sensoren kan de werkelijkheid ver worden benaderd. Zo wordt de baby bijvoorbeeld blauw als deze een zuurstoftekort heeft en is tijdens de bevalling de stand van het hoofdje exact te bepalen. Bijzonder is ook het gebruik van computerbeelden die via een speciale bril bij de gynaecoloog komen. Zo kan bijvoorbeeld een tangverlossing worden nagebootst.

Oefenen
Jaarlijks overlijden er in Nederland 1800 baby's rond de bevalling. Professor Guid Oei, gynaecoloog in het MMC en hoogleraar aan de TU/e: 'In noodsituaties moet je snel beslissen en effectief handelen. Door deze situaties exact te trainen en binnen een team de verantwoordelijkheden te bepalen worden er minder risico's gelopen.' Volgens berekeningen maakt 2 procent van de pasgeborenen een 'slechte start'. Daarbij worden bijvoorbeeld hartslag, beweeglijkheid en bloeddruk van het kind gemeten. In het MMC is dit percentage door het oefenen met de nieuwe simulator teruggebracht van 1,8 procent naar 0,4 procent, zegt Oei. In de toekomst kunnen specialisten, verloskundigen en verpleegkundigen van andere ziekenhuizen ook met de nieuwe simulator in Veldhoven komen oefenen.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.