Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ooginspecties belangrijk bij ‘targeted therapies’

Verpleegkundige inspectie van de ogen bij het gebruik van EGFR-remmers in de oncologie is belangrijk om ernstiger oogafwijkingen te voorkomen. Dat zegt Jan Ouwerkerk, verpleegkundig specialist en researchcoördinator in het Leids Universitair Medisch Centrum.
Ooginspecties belangrijk bij ‘targeted therapies’

 
Het ontstaan van oogafwijkingen is een bijwerking van de zogeheten EGFR-remmers, geneesmiddelen die worden ingezet om de groei van de tumorcellen gericht te remmen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld huidreacties, zijn oogafwijkingen als bijwerking onder artsen en verpleegkundigen relatief onbekend. Voorbeelden van oogafwijkingen zijn: droge ogen, traanfilmveranderingen, ooglidontsteking en epitheliale hoornvloesafwijkingen.
 
Bijwerkingen
Ouwerkerk gaf onlangs een presentatie tijdens de 5e Post-ONS meeting in de Jaarbeurs in Utrecht, waar hij oncologieverpleegkundigen uitleg gaf over EGFR-remmers en hun specifieke bijwerkingen. Sinds enkele jaren (2001) worden steeds meer oncologiepatiënten met ‘targeted therapies’ behandeld. Het belangrijkste doel van EGFR-remmers is de groei van tumoren te remmen. Helaas gaat de therapie dikwijls gepaard met bijwerkingen.
 
Mogelijkheden
In het juli/aug nummer van Nursing (verschijnt rond 9 juli) staat een uitgebreid artikel over dit onderwerp, met de bijbehorende behandelingsmogelijkheden.
 

Auteru: Redactie Nursing - Alexia Hageman
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.