Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleeghuisbewoner verplicht op eenpersoonskamer

Alle bewoners van verpleeghuizen moeten binnen twee jaar een eigen kamer krijgen. Dat maakt staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) vandaag bekend.

 
De komende jaren komt er 2,7 miljard euro beschikbaar voor nieuwbouw en renovatie van zorginstellingen. Met de mega-investering moeten alle
meerpersoonskamers worden omgebouwd tot privékamers of tot tweepersoonskamers die kunnen worden gesplitst.
 
Echtparen
Nu slapen er nog ruim 13.000 vooral demente ouderen in verpleeghuizen op een drie- of soms zelfs zespersoonskamer. Ook worden echtparen bij opname van elkaar gescheiden. Zorginstellingen die hier niets tegen doen, kunnen hun vergunning verliezen, dreigt Bussemaker.
 
Toiletten
Daarnaast is het geld bedoeld voor kleinschaliger woonvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten en voor het opknappen van verouderde gebouwen in de gehandicaptenzorg. Zo hebben nog veel instellingen voor gehandicapten te weinig toiletten en badkamers, of zijn eenpersoonskamers kleiner dan de minimaal voorgeschreven tien vierkante meter.
 
Tekort
Tot slot moeten er duizenden extra plaatsen komen in verpleeghuizen voor zowel ouderen als gehandicapten. Als er niets gebeurt, dreigt een enorm tekort aan plekken voor intensieve verpleging.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.