Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vroege signalering ontwenningsverschijnselen mogelijk

Voor het eerst kunnen verpleegkundigen vroeg signaleren of kinderen last hebben van ontwenningsverschijnselen na stoppen met zware kalmerende middelen en pijnstillers.

IC-verpleegkundige en onderzoeker drs. Erwin Ista heeft de Sophia Ontwenningsverschijnselen Scorelijst (SOS) ontwikkeld. Aan de hand van de score wordt een behandelplan opgesteld om ontwenningsverschijnselen zo veel mogelijk tegen te gaan, indien nodig met methadon. Ista promoveert woensdag 18 juni.
 
Gewenning
Kinderen op een intensive care (IC) afdeling zijn al ernstig ziek en moeten daarbij allerlei onaangename handelingen ondergaan, zoals het inbrengen van infusen en katheters of aangesloten worden op de beademingsmachine. Om het leed te verzachten krijgen kinderen vaak middelen toegediend zoals midazolam, morfine en fentanyl. Een groot nadeel is dat er bij toediening langer dan één week al gevaar bestaat voor gewenning. Als de medicatie abrupt wordt gestopt of te snel wordt afgebouwd is de kans op ontwenningsverschijnselen groot.
 
Ontwenningsverschijnselen
Verplegingswetenschapper Ista heeft eerst onderzocht welke ontwenningsverschijnselen voorkomen bij ernstig zieke kinderen op een IC. Opwinding, angst, trillen, slecht slapen, hogere spierspanning, onrustige bewegingen, zweten en diarree werden het meest gezien. Deze en andere symptomen vormen de Sophia Ontwenningsverschijnselen Scorelijst. Dit proefschrift toont dat goede verpleegkundige observatie aan de basis ligt van een goed behandelplan voor het comfort van ernstig zieke kinderen. 
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Eén reactie

  • no-profile-image

    ...

    hallo
    ik zit in me laatste jaar en ben nu bezig met me scriptie. Ik ga het hebben over omgaan met kalmerende middelen. Kan iemand me misschien ermee helpen. Kan bijna niks vinden

    groetjes...

Of registreer je om te kunnen reageren.