Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Meer aandacht voor medicatieveiligheid’

Er moet meer aandacht komen voor medicatieveiligheid. Dat vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het afgelopen jaar hebben zij 130 meldingen van gevallen met dodelijke afloop behandeld.
 

Gerrit van der Wal, de inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg, meldde dat de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld zeven patiënten zijn overleden omdat het geneesmiddel methotrexaat eenmaal daags in plaats van eenmaal per week was gebruikt. Patiënten met reuma krijgen het middel een keer in de week, terwijl de veel hogere frequentie voor kankerpatiënten wordt voorgeschreven.

 
Patiënt niet veilig
Van der Wal sprak tijdens het symposium Patiëntveiligheid in de eerste lijn. Hij betoogde dat een patiënt niet veilig is als zijn medicatie niet veilig is geregeld. Van der Wal wees op de honderden mensen die jaarlijks onnodig overlijden door een maagbloeding omdat ze langdurig pijnstillers (ontstekingsremmers) hebben gebruikt zonder middelen die de maag beschermen.
 
Vermijdbare fouten
Uit onderzoek is gebleken dat de fouten voorkomen bij de diagnose, de behandeling en bij de overdracht van een patiënt van de ene naar de andere zorgverlener. Van de 21.000 ziekenhuisopnames die te maken hebben met medicijngebruik was ongeveer een derde het gevolg van vermijdbare fouten. De topman van de IGZ vindt het kwalijk als zorgverleners nalaten actie te ondernemen als er iets is gegaan. Dat vindt hij net zo erg als het veroorzaken van een incident. ‘Of misschien zelfs wel erger.’

Door: Redactie Nursing
ANP
 
Lees ook:
 
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.