Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Chronisch zieken moeten actief blijven

Patiënten die aan een chronische aandoening als reuma en diabetes lijden, hebben veel baat bij een actieve levensstijl. Zij houden beter de controle over hun leven, als zij de emoties die met hun ziekte gepaard gaan, onderkennen en kunnen uiten.

Dat zijn enkele conclusies die vier wetenschappers van de Universiteit Utrecht trekken in een artikel dat zaterdag in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet verschijnt.

Kwaliteit van leven
De vier hebben honderden recente wetenschappelijke publicaties over chronisch zieken bekeken. Daaruit blijkt dat de aandacht niet langer uitsluitend erop is gericht te achterhalen waarom het zo moeilijk is met een chronische ziekte te leven. De deskundigen willen nu vooral achterhalen welke factoren bijdragen aan een goede aanpassing aan de chronische ziekte.
Emoties
De vier onderzoekers onderscheiden vier factoren die aan zo'n goede aanpassing bijdragen. Ten eerste moeten chronisch zieken ondanks hun behoefte aan rust proberen zo veel mogelijk actief te blijven. Ook moeten zij op constructieve wijze met hun negatieve emoties leren omgaan. Ten derde is het van belang dat patiënten zelf bepalen hoe hun verzorging eruitziet. Tenslotte blijken patiënten die ook positieve kanten aan hun ziek-zijn hebben ontdekt, de kwaliteit van hun leven hoger te vinden dan mensen die daartoe nog niet in staat zijn.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.