Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mazelen vastgesteld bij inwoners Den Haag

In Den Haag zijn bij een kleine groep kinderen en een volwassene mazelen vastgesteld. In juni maakten verscheidene huisartsen melding van de besmettelijke vlekjesziekte.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt de ziekte momenteel alleen in Den Haag voor.

Geen uitbraak
Een woordvoerster van de GGD bevestigde dinsdag een bericht over het virus in het AD. Volgens de zegsvrouw zijn 24 kinderen besmet met de mazelen. 'Het gaat vooral om kinderen die uit een niet-gevaccineerde groep komen.' De GGD spreekt niet over een uitbraak omdat het een kleine groep betreft.

Herhalingsprik
De Haagse PvdA-fractie wil graag dat alle kinderen in Den Haag worden gevaccineerd. Van de Haagse kinderen van 9 of 10 jaar blijkt 13 procent geen herhalingsprik te krijgen, vaak uit levensbeschouwelijke overtuiging. Kinderen worden tegen mazelen ingeënt als ze 14 maanden zijn en behoren als ze 9 jaar zijn een herhalingsprik te krijgen.
PvdA-raadslid Saskia Mulder wil dan ook dat de kinderen, net als vroeger, op school worden gevaccineerd. 'Door op school te prikken, kan men meer kinderen bereiken en voldoet men aan de leerplicht', aldus Mulder.
Mazelen
Mazelen komen niet vaak voor in Nederland. Kenmerken van de ziekte zijn koorts, verkoudheid, hoesten en vlekken op het gezicht, in de nek en de hals. Het virus kan complicaties opleveren zoals oor- of longontstekingen. Een zeer zeldzame, ernstige complicatie is hersenontsteking. Mazelen is niet te behandelen, meestal wordt de patiënt zonder medicijnen beter.
 

Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.