Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderen slikken vaker dodelijke medicijncombinaties

Ouderen krijgen steeds vaker medicijnen voorgeschreven, waarvan een combinatie dodelijk kan zijn.
Ouderen slikken vaker dodelijke medicijncombinaties

Kreeg vijftien jaar geleden nog 1,5 procent van alle 70-plussers zo'n combinatie voorgeschreven, twee jaar geleden was dat aantal gegroeid tot 3 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum onder bijna 8000 bejaarden.

Hartfalen

De stijging komt vooral doordat patiënten met hartfalen steeds vaker spironolacton, een soort plaspil, krijgen voorgeschreven en ook bloedverdunners. Die combinatie kan leiden tot een hoger kaliumgehalte in het bloed, wat dodelijk kan zijn. De wetenschappers hebben niet onderzocht of er inderdaad ouderen zijn overleden aan gevaarlijke combinaties medicijnen.redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.