Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiëntenverenigingen: respecteer keuzevrijheid kinderwens

Patientenorganisaties willen dat de keuzevrijheid om kinderen te krijgen behouden blijft. Ook als er sprake is van verhoogde risico's op erfelijke of aangeboren aandoeningen.
Patiëntenverenigingen: respecteer keuzevrijheid kinderwens

Dat hebben de Borstkankervereninging (BVN), de Nederlandse Vereninging van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patientenorganisaties (VSOP) en de Vereniging Klinische Genetica (VKGN) laten wetennaar aanleiding van het kabinetsstandpunt rond embryoselectie.
 
PGD
Het kabinet heeft criteria vastgesteld waarbinnen pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) mag plaatsvinden. Het belangrijkste criterium gaat over het risico dat een gendrager een erfelijke ziekte ook daadwerkelijk krijgt. In de tweede plaats komt er een landelijke richtlijnencommissie die beoordeelt welke ziekten in de toekomst mogelijk voor embryoselectie in aanmerking mogen komen. Ook moet ieder ziekenhuis dat zich met embryoselectie bezighoudt, een commissie hebben om elk geval individueel te beoordelen.
 
Artsen
De patientenorganisaties en klinisch genetici hebben laten weten dat artsen wensouders met een ernstige erfelijke ziekte zonder beïnvloeding van de overheid moeten kunnen informeren over de risico's en risicobeperkende maatregelen, zoals prenatale diagnostiek en PGD.
 
Mammacareverpleegkundigen
De Special Interestgroup Mammacareverpleegkundigen van de V&VN Oncologie heeft eerder aan Nursing laten weten op dit moment geen standpunt in te nemen over embryoselectie. 'Maar we weten dat het speelt bij onze patiënten,' aldus een woordvoerder.
 

Redactie Nursing - Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.