Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige redde leven Ingrid Betancourt

Direct na haar bevrijding heeft de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt haar verpleger in de jungle bedankt. Korporaal William Perez, nu ook op vrije voeten, heeft haar leven gered.

Ingrid Betancourt was sinds 2002 gegijzeld door de extreemlinkse FARC-rebellen. Zij hielden haar vast in de jungle van Colombia. Volgens Perez was Betancourt op een gegeven moment zo ziek, dat ze niet meer kon lopen, haar armen niet meer kon bewegen en zo nu en dan bewusteloos raakte.
 
Voedingsstoffen
‘Ik moest haar voedingsstoffen toedienen, want ze kon niets meer eten’, zei Perez. ‘Soms zei Ingrid dat ze wilde sterven. Ze zag geen uitweg meer.’ Na haar vrijlating zei Betancourt dat ze zich als herboren voelde.
 
Jungleziektes
De guerillastrijders hadden soms wel medicijnen, maar wisten niet hoe ze die moesten gebruiken. Begin dit jaar was Betancourt zo ziek dat de rebellen haar lieten behandelen in een medische junglepost. Alle vrijgekomen militairen vertonen symptomen van in de jungle opgelopen ziektes, zoals malaria en leishmaniasis, een huidziekte veroorzaakt door insectbeten. De drie vrijgelaten Amerikanen verkeren in zeer goede gezondheid, zo laat het Amerikaanse leger weten.
 
Door: Redactie Nursing
 
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.