Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vlaamse Verpleegunie wil vak aantrekkelijker maken

De Vlaamse Verpleegunie legt drie concrete dossiers voor aan de verschillende politieke partijen en aan de werkgevers- en werknemersorganisaties. Het gaat om: de verpleegkundige beroepstitels en specialisaties, het functieprofiel en de normering van de hoofdverpleegkundige en de ethische richtlijnen van de werkgroep Ethiek van de Vlaamse Verpleegunie.

Dat heeft de unie gemeld in een reactie op het ontslag van premier Leterme. 'Het regeerakkoord stelde immers werk te willen maken van de aantrekkelijkheid van het beroep van verpleegkunde, maar er volgde nog geen enkel voorstel', klinkt het.
 
Grotere functiedifferentiatie
'Een bredere en grotere functiedifferentiatie maakt verpleegkunde immers aantrekkelijker als beroep en kan verpleegkundigen aantrekken of behouden in de zorg', luidt het in een persbericht.
 
Tekort
Momenteel worden volgens de Vlaamse Verpleegunie bedden Intensieve Zorg gesloten door een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, terwijl de kritische zorgvraag blijft stijgen. De Werkgroep Verloning van de Vlaamse Verpleegunie vraagt de regering om dit tij dringend te keren door specialisaties aantrekkelijker te maken. Daarom vraagt de Vlaamse Verpleegunie 10 procent verhoging voor van het brutoloon voor alle verpleegkundigen met een bijzondere beroepstitel via een verhoging van het budget van financiële middelen dat door de overheid aan de ziekenhuizen wordt uitgekeerd.

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.