Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vlaamse welzijnswerkers mogen 'verplegen'

Welzijnswerkers in Vlaanderen mogen vanaf nu taken uitvoeren op het gebied van lichamelijke verzorging.

Een recente wetsaanpassing heeft ervoor gezorgd dat 160.000 medewerkers in de zorg en welzijn nu eenvoudige verzorging mogen uitvoeren. Dit was tot voor kort verboden, volgens de Wet op de Uitoefening van de Geneeskunde (1978) en het Koninklijk Besluit (1990), die bepalen welke taken alleen door artsen of de verpleegkundigen mogen worden uitgevoerd.
 
Medicatietoediening
De regeling zorgt ervoor dat jeugdzorgwerkers, kinderverzorgers in de crèche en begeleiders van gehandicapten handelingen mogen uitvoeren als 
medicatietoediening, pleisters aanbrengen tilliften gebruiken en gehandicapten vervoeren.
 
Verpleegkundige handelingen
Volgens het Vlaams Welzijnsverbond, dat positief is over de wetswijziging, is de situatie in welzijnsvoorzieningen anders dan in de gezondheidszorg. De laatste behandelen en geven medische zorg, terwijl welzijnsvoorzieningen opvang en begeleiding bieden. Verpleegkundige handelingen vormen daarvan slechts een klein deel en worden bovendien in een andere context uitgevoerd. Een kinderverzorgster neemt bijvoorbeeld de temperatuur van een kindje om heel andere doeleinden dan een kinderverpleegkundige in het ziekenhuis.
 

 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.