Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Hou controle na zwangerschapsvergiftiging’

Vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad moeten regelmatig worden onderzocht op hoge bloeddruk, cholesterol en overgewicht.

Vrouwen met een verleden van pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) hebben namelijk verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit ontdekte arts-onderzoeker Bas van Rijn van het UMC Utrecht.

Sterfte
Van Rijn volgde 243 vrouwen met pre-eclampsie, vanaf zes maanden tot enkele jaren na de bevalling. Hij vergeleek hun risicoprofiel met 374 gezonde vrouwen van dezelfde leeftijd. Vrouwen met vroege pre-eclampsie, voor zwangerschapsweek 34, blijken vaker belast te zijn met één of meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Overigens is de eerste jaren na de bevalling de kans op een hartinfarct of beroerte voor deze vrouwen niet ernstig verhoogd, berekende Van Rijn. Wel is bekend dat vrouwen met pre-eclampsie op latere leeftijd een acht keer grotere kans hebben op sterfte door hart- en vaatziekten. Veel van de risicofactoren zijn behandelbaar door een gezonde levensstijl of met bloeddrukverlagende middelen of cholesterolverlagers.

Schade
Ook analyseerde Van Rijn de uitkomst van een volgende zwangerschap bij 120 vrouwen bij wie in de eerste zwangerschap vroege pre-eclampsie was opgetreden. Hoewel 30 vrouwen (25%) opnieuw pre-eclampsie kregen, trad dit meestal pas op in de uitgerekende periode. Daardoor ondervonden moeder en kind er in de meeste gevallen geen schade van.

Levensbedreigend
Vroege pre-eclampsie komt voor bij 1 op de 500 zwangeren. Vrouwen hebben last van hoge bloeddruk en eiwitverlies in de urine. Het is een van de gevaarlijkste complicaties van de zwangerschap. De aandoening kan voor moeder en kind levensbedreigende gevolgen hebben, zoals:
Risicofactoren
‘Bij vrouwen met een verleden van vroege pre-eclampsie maken gynaecologen zich vooral zorgen om de volgende zwangerschap, maar die verloopt over het algemeen goed’, stelt Van Rijn. ‘We kunnen ons beter richten op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.’

Bas van Rijn promoveert op 10 juli aan de Universiteit Utrecht.
 
Door: Redactie Nursing
UMC Utrecht
 
Lees ook:

 

 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.