Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal hiv-diagnoses neemt toe

Het aantal hiv-diagnoses is vorig jaar met 20 procent gestegen. Dat heeft het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag bekendgemaakt.


De stijging komt volgens het RIVM door nieuw beleid. Sinds vorig jaar worden alle bezoekers van soacentra automatisch op hiv gecontroleerd, tenzij mensen hiertegen bezwaar maken. Daarvoor gebeurde dat om ethische redenen niet.
 
Levensgeluk
Hiv en aids zijn lange tijd dodelijke ziekten geweest. Het levensgeluk van besmette mensen die nog geen klachten hadden, zou door de kennis over de besmetting te veel worden aangetast. Maar sinds een aantal jaar kunnen hiv en aids met medicijnen vrijwel altijd worden onderdrukt. Volgens deskundigen is er nu geen reden meer om mensen te beschermen tegen de wetenschap dat ze besmet zijn.

Chlamydia
In 2007 werden 306 diagnoses van hiv meer gesteld. Tijdige behandeling is belangrijk omdat de schade aan drager en zijn of haar seksuele partners kan worden beperkt. Vorig jaar was chlamydia opnieuw de meest voorkomende geslachtsziekte. Bij bijna achtduizend mensen werd de diagnose gesteld. Volgens het RIVM worden vooral heteroseksuelen jonger dan 25 jaar ermee besmet.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.