Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Dood door Zweedse band voor rechtbank

Stichting De Stromen Opmaat Groep moet voor de rechter verschijnen vanwege een sterfgeval veroorzaakt door het verkeerd gebruik van de Zweedse band.
Dood door Zweedse band voor rechtbank

 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam bekend gemaakt. De stichting moet zich op 5 september verantwoorden voor de dood van een 81-jarige man in verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam. De man zou op 15 juli 2005 zijn omgekomen doordat hij mogelijk op een verkeerde manier was vastgebonden met de Zweedse band. Het OM kan nog niet aangeven wat de stichting De Stromen Opmaat Groep precies ten laste wordt gelegd.

Ondeskundig
Volgens het OM zou de band ondeskundig zijn aangebracht en zouden de bedhekken niet omhoog zijn gezet. Het slachtoffer heeft zich deels weten te ontworstelen. Mogelijk is hij daardoor gestikt, heeft hij fatale hartritmestoornissen opgelopen of is hij bezweken door uitputting.

Vastgebonden
Het vastbinden van bijvoorbeeld demente bejaarden komt al jaren voor. Enkele jaren geleden concludeerden onderzoekers dat ongeveer de helft van bewoners van verpleeghuizen weleens wordt vastgebonden. Toenmalig staatssecretaris Clemence Ross van Volksgezondheid bepaalde in 2005 dat het vastbinden van verpleeghuisbewoners alleen nog mocht als een team van deskundigen daarvoor toestemming heeft gegeven.

Door: redactie Nursing


Lees ook:


Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.