Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eenpersoonskamer beter voor communicatie

De communicatie tussen arts en patiënt in een eenpersoonskamer lijkt beter dan die met patiënten op een vierpersoonskamer. De patiënten in de eenpersoonskamer uiten meer zorgen en stellen meer vragen. Daarbij reageert de arts in de eenpersoonskamers met meer empathie.

Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het iBMG, Erasmus MC en het NIVEL in het wetenschappelijke tijdschrift Patient Education and Counseling. 
Visites in eenpersoonskamers tijdens de ronde van artsen, duren ook langer dan visites in vierpersoonskamers. Er zijn geen verschillen gevonden in de mate waarin intieme onderwerpen worden besproken.
 
Privacy helpt
Patiënten in het ziekenhuis zien hun arts doorgaans tien minuten per dag tijdens de visite/ronde. Eenpersoonskamers bieden de patiënt kennelijk de mogelijkheid meer uit de visite te halen. NIVEL-onderzoeker en medeauteur Sandra van Dulmen: 'Patiënten zijn doorgaans terughoudend in het uiten van zorgen of het stellen van vragen. Meer privacy kan hen hier blijkbaar bij helpen.'
 
Soorten communicatie
Tijdens het onderzoek werden audio-opnames gemaakt van de rondes in de eenpersoons- en vierpersoonskamers op de afdeling urologie van het Erasmus MC. De onderzoekers analyseerden de gesprekken aan de hand van een checklist. De duur van de gesprekken werd gemeten, het type verbale en non-verbale communicatie van de patiënt en de reactie van de arts daarop en de mate waarin intieme onderwerpen ter sprake kwamen.
 

Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.