Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ervaren verpleegkundigen vertrekken massaal

Steeds meer ervaren krachten vertrekken uit de zorg omdat ze vinden dat ze onvoldoende zorg kunnen bieden.

Vroeger klaagden vertrekkende ouderen vooral over een gebrek aan loopbaanperspectief of ontplooiingsmogelijkheden. Directeur Marie-José Willemse van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland vindt dit een verontrustende ontwikkeling. ‘Mensen zijn nu gefrustreerd doordat ze niet genoeg zorg meer kunnen bieden. Daar kun je als werkgever minder makkelijk iets aan doen.’

Werknemers vasthouden
Volgens Willemse vertrekt jaarlijks rond 3,5 procent van de 55-plussers uit de zorg. Dat is veel, vindt ze. Onder jongeren is het vertrek nog groter: 5 procent. ‘We hebben iedereen nodig om te voorkomen dat het personeelstekort in de zorg uit de hand loopt’, aldus Willemse. Ze denkt dat werkgevers vooral veel werk moeten maken van het binnenhouden van personeel. Dat is in principe makkelijker dan het opleiden en aantrekken van nieuw personeel. Maar als de frustratie over de zorgkwaliteit oploopt, wordt het steeds moeilijker om werknemers nog vast te houden.

Redenen voor vertrek
Willemse ontleent haar cijfers aan onderzoeksbureau Prismant, die verplegers en verzorgers die om andere redenen stoppen dan pensioen, vraagt naar hun redenen voor vertrek. In de periode 2004-2007 nam vooral het aantal mensen toe dat vertrok vanwege de oplopende werkdruk. In 2004 was dat voor 8 procent van de vertrekkers de reden, in 2007 was dat al 11,7 procent. Prismant verwacht in 2011 flinke personeelstekorten in een aantal zorgsectoren. Die kunnen oplopen tot 10 procent in de moeilijkste sector, de verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook de jeugd- en de thuiszorg kunnen steeds moeilijker aan personeel komen. Wel zijn er grote verschillen tussen regio’s. Vakbond Nu’91 heeft inmiddels een meldpunt voor problemen op de arbeidsmarkt ingesteld.
 
In september verschijnt er een artikel in Nursing over het personeelstekort in de zorg.
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.