Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Hbo-verpleegkundige onmisbaar in eerstelijnszorg'

Verpleegkundigen met een hbo-opleiding zijn onmisbaar in de eerstelijn. Dat vindt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

 

De beroepsvereniging meldt signalen te krijgen dat in steeds meer organisaties de wijkverpleegkundige wordt wegbezuinigd of haar takenpakket wordt gereduceerd tot de coachende en coördinerende taken.

Kwaliteit eerstelijnszorg

De keuze van diverse organisaties om lager geschoolde verpleegkundigen of verzorgenden in te zetten komt de kwaliteit van de eerstelijnszorg niet ten goede, vindt V&VN. 'Een wijkverpleegkundige is inzetbaar op alle facetten van het vak van hbo-verpleegkundige. Zij heeft bij uitstek de expertise om in complexe situaties de patiëntenzorg te coördineren, maar is gezien haar kennis en kunde meestal ook de aangewezen persoon om (een deel van) de zorgverlening zelf ter hand te nemen. In overige situaties kan zij als coach aan de andere niveaus een belangrijke bijdrage aan de zorgverlening leveren.'

Verpleegkundige competenties

V&VN pleit dan ook voor de inzet van hbo-verpleegkundigen in de directe patiëntenzorg, waarbij zij hun rol als coach en regisseur koppelen aan die van zorgverlener. 'Juist deze koppeling zorgt ervoor dat de competenties van de verpleegkundige optimaal tot hun recht komen.'

V&VN

Meer nieuws over V&VN

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.