Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Inhuren verpleegkundigen kost ziekenhuis miljoenen

Duizenden verpleegkundigen nemen ontslag en laten zich vervolgens voor meer geld inhuren via een extern bedrijf of eigen zaak. Daardoor zijn ziekenhuizen miljoenen euro's extra kwijt, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Inhuren verpleegkundigen kost ziekenhuis miljoenen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt dat deze trend niet meer te stoppen is. Vooral schaars personeel organiseert zich extern, zoals verpleegkundigen voor de operatiekamer en dialyseverpleegkundigen. De ziekenhuizen hebben vaak al een tekort aan dit soort personeel en moeten de verpleegkundigen noodgedwongen extern inhuren. Via de gekozen constructie verdienen de verpleegkundigen veel meer, soms krijgen ze er ook nog een leaseauto bij.
 
5000 Verpleegkundigen
Volgens een schatting van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) gaat het om 5000 tot 7000 verpleegkundigen en verzorgenden (ook in de thuiszorg) die zich op deze wijze laten inhuren. Dat aantal groeit snel, stelt de beroepsvereniging vast.
De vereniging meent dat de ziekenhuizen de uitstroom aan zichzelf te wijten hebben. Het vaste personeel is gefrustreerd, omdat zij te maken hebben met een hoge werkdruk, te weinig loopbaanperspectief en een te laag salaris, stelt de V&VN.

 
Nursing besteedt in het septembernummer aandacht aan de kansen voor verpleegkundigen in tijden van personeelstekort. Dit nummer verschijnt rond 5 september.
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.