Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Inspectie: 'brief reanimatiebeleid ouderen slecht geformuleerd'

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort heeft bij de verandering van het reanimatiebeleid geen ernstige onzorgvuldigheden begaan. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag laten weten. Wel vindt de IGZ het onjuist dat het verzorgingshuis de leeftijd van zeventig jaar aangaf als grens voor reanimatie.
Inspectie: 'brief reanimatiebeleid ouderen slecht geformuleerd'

Het huis had de bewoners een brief gestuurd waarin stond dat de kwaliteit van leven van oudere mensen ernstig achteruit zou kunnen gaan na reanimatie. De zeventigplussers konden vervolgens zelf aangeven of ze wel of niet gereanimeerd zouden willen worden in de toekomst.
 
Individuele beslissing
De IGZ vindt de brief die het verzorgingshuis aan familie en bewoners stuurde slecht geformuleerd. Volgens de Inspectie wekte de directie daarin onterecht de indruk dat reanimatie bij mensen boven de 70 jaar niet zinvol zou zijn. 'Dat is wetenschappelijk gezien onjuist. Het al of niet reanimeren is een individuele beslissing van een bewoner. Die moet daarover goed zijn geïnformeerd’, stelt de IGZ.
 
Zorgplan
Ook de medewerkers moeten goed geïnformeerd zijn, zegt V&VN in een reactie op de discussie. ‘Reanimeerbeleid vraagt goede communicatie naar bewoners én naar verpleegkundigen en verzorgenden. Het moet duidelijk zijn welke keuze is gemaakt door de bewoner. In elk individueel zorgplan moet dit duidelijk en direct na opname worden opgenomen.’ Daarnaast kan de keuze zichtbaar worden gemaakt door het al dan niet dragen van een SOS-armbandje, vindt V&VN. 
 
Vaardigheden
Een verzorgingshuis dient de vaardigheden op reanimatiegebied van verpleegkundigen en verzorgenden op peil houden, zegt V&VN. Daarvoor moeten medewerkers goed opgeleid zijn en minstens één maal per jaar – maar liever twee maal – de vaardigheden onderhouden door training. In iedere dienst moet er minstens één geschoolde medewerker in huis zijn, die in acute gevallen kan reanimeren, aldus de beroepsvereniging.
 
Door: redactie Nursing
V&VN
 
Lees ook:
 
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.