Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Invoering HPV-vaccin niet zinvol

De landelijke invoering van het vaccin tegen baarmoederhalskanker, voor alle meisjes van 12 jaar, komt te vroeg. Er is te weinig onderzoek gedaan naar het effect van het vaccin bij 12-jarigen.

Dit zeggen artsen en onderzoekers van het Erasmus MC, UMC Groningen en het Nederlands Kankerinstituut in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De onderzoekers zijn verbaasd over de snelheid waarmee minister Klink het vaccin tegen HPV (Humaan Papillomavirus) wil invoeren in het rijksvaccinatieprogramma. Zij noemen de stap overhaast en niet zinvol.
 
Effectiviteit
Het vaccin is getest bij 15- tot 26-jarige vrouwen, maar nooit bij 12-jarige meisjes. En het kan zijn dat die er anders op reageren, zeggen de onderzoekers. Bovendien vinden zij de onderzoeksduur van 6 jaar te kort om iets te zeggen over de effectiviteit van het vaccin en de bijwerkingen op de lange termijn. De ontwikkeling van baarmoederhalskanker duurt 10 tot 15 jaar.
 
Uitstrijkje
Volgens de artsen en onderzoekers wordt baarmoederhalskanker steeds zeldzamer. Door bijvoorbeeld het uitstrijkje, dat veel vrouwen regelmatig laten maken, komen ook veel gevallen van de kanker in een vroeg stadium al aan het licht.
 
Door: redactie Nursing
Erasmus MC
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.