Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nierdialyse in toekomst overbodig

Mogelijk wordt dialyse of transplantatie bij nierpatiënten overbodig, door een medicijn dat fibrose kan voorkomen.

Zo zegt de Australische wetenschapper Darren Kelly, die binnenkort start met klinische proeven op ongeveer 30 patiënten.  
 
Fibrose
Fibrose is een proces dat onherroepelijk littekens in organen doet ontstaan en het onderliggende probleem is bij aandoeningen zoals verschillende nier- en vaatziekten, diabetes, hartfalen en long- en leverproblemen. Het nieuwe middel, dat nu nog bekend staat als FT-11, remt de productie van een eiwit dat leidt tot fibrose, maar vormt geen belemmering voor de vorming van gewone littekens die bijvoorbeeld na een operatie ontstaan.
 
Dialyse
Het medicijn zal in eerste instantie worden ontwikkeld voor de behandeling van mensen met een nierziekte als gevolg van diabetes, maar kan op termijn ook worden gegeven aan patiënten in de vroege stadia van een andere nierziekte. ‘Dat zou in feite een tablet per dag in plaats van acht uur dialyse om de paar dagen betekenen,’ zegt Kelly. Het middel kan volgens hem over acht à tien jaar op de markt komen.
 
Door: redactie Nursing
Niernieuws
 
Lees ook:
 
 
 
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.