Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Personeelstekort ziekenhuizen valt mee'

Ziekenhuizen hebben minder last van de krapte op de arbeidsmarkt dan wordt gesuggereerd. ‘Het is zelfs de vraag of de vergrijzing in de toekomst leidt tot grote personeelstekorten, omdat de productiviteit in ziekenhuizen toeneemt en de ligduur afneemt.’
'Personeelstekort ziekenhuizen valt mee'

Dit zegt de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen in reactie op de berichten afgelopen weekeinde dat duizenden verpleegkundigen ontslag nemen en zich vervolgens voor meer geld laten inhuren door een extern bureau.
Volgens de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V & VN), die dit nieuws naar buiten bracht, duidt deze trend op een toename van het steeds voorspelde tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden.

Gespecialiseerde verpleegkundigen
De NVZ erkent dat er tekorten zijn. ‘Met name voor gespecialiseerde verpleegkundigen zoals voor de operatiekamer en de intensive care. Maar van echte krapte is nog geen sprake’, aldus woordvoerder Sjoerd Beumer.
Volgens het economisch bureau van ING zijn echter wel ingrijpende maatregelen nodig om de toenemende personeelsvraag te beteugelen. Bij ongewijzigd beleid zou een op de zes schoolverlaters voor de zorg moeten kiezen om aan de vraag tegemoet te komen. ‘Dit lijkt niet erg realistisch, gezien de afnemende belangstelling voor de opleidingen’, zegt onderzoeker Nanouk Leeflang. ‘Zelfs niet als wordt geïnvesteerd in betere arbeidsvoorwaarden en een beter imago van de zorg.’ Volgens ING moet de zorg efficiënter worden georganiseerd zodat er minder mensen nodig zijn. ‘Vooral in de verpleeg- en verzorgingshuizen valt hier nog veel te winnen’, aldus Leeflang.

 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.