Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Te weinig controle op pijn

Er wordt in ziekenhuizen te weinig gecontroleerd op post-operatieve pijn. Binnen een kwart van de ziekenhuizen heeft men geen idee hoeveel patiënten ernstige pijn hebben.
Te weinig controle op pijn

Dat blijkt uit een analyse van gegevens die zijn gebruikt voor de AD Ziekenhuis Top 100.  Ziekenhuizen worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verplicht om bij te houden hoeveel patiënten in de eerste 72 uur na een ingreep pijn hebben. Volgens het AD doen 28 klinieken dat niet of onvoldoende. 
 
Ernstige pijn
Het landelijke gemiddelde is dat één op de tien geopereerden kampt met ernstige pijn. Vijf ziekenhuizen komen daar fors bovenuit. In het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam geeft 75 procent van de geopereerde patiënten aan ernstige pijn te hebben. Dat kan ook komen doordat het ziekenhuis strenger meet, zo oppert de directie van het ziekenhuis in het AD.
 
Pijnscore
Voor het meten van pijn wordt de pijnscore gehanteerd. Pijnconsulenten of verpleegkundigen vragen patiënten om op een schaal van 1 tot 10 aan te geven hoeveel pijn ze hebben. Een 7 of hoger staat voor ernstige pijn.
 
Complicaties
Klinieken die vaak pijnmetingen doen, weten beter hoe ze het leed van patiënten tot een minimum kunnen beperken. Met de juiste dosis pijnstillers, morfinepompjes en medicijnen per infuus verzachten ze de pijn. Daardoor herstellen patiënten sneller en lopen ze minder kans op complicaties. Bij oudere en verzwakte patiënten kunnen die tot de dood leiden.
 
Door: redactie Nursing
AD Ziekenhuis Top 100
Lees ook:
 
 
 
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.