Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tekort stralingsmateriaal voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen zullen vanaf eind volgende week minder diagnoses kunnen stellen door een gebrek aan stralingsmateriaal. Patiënten met minder urgente klachten zullen daarom langer moeten wachten.

Zo laat Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nuceleaire Geneeskunde, weten. De reden van het tekort is dat Europese kernreactoren door storingen en onderhoud tijdelijk geen medische isotopen kunnen leveren.
 
Radionucleïden
Ziekenhuizen krijgen normaal een of enkele keren per week zogenaamde radionucleïden geleverd. Die worden gebruikt om onder meer kanker, botziekten en hartafwijkingen op te sporen en te behandelen.  De levensduur van deze isotopen in beperkt, soms maar 66 uur. Ziekenhuizen hebben dus niet veel stralingsmateriaal op voorraad.
 
Storingen
Door storingen en onderhoud kunnen enkele Europese kernreactoren geen medische isotopen leveren. De kernreactor in Petten blijft in september dicht vanwege een storing. In Fleurus (B) is de productie dinsdag stilgelegd, omdat er jodium lekte. En de leverancier in Frankrijk is bezig met onderhoud van de kernreactor. Andere leveranciers zitten in Zuid-Afrika, Canada en Australië, maar het luchttransport van isotopen brengt risico’s met zich mee en is in enkele gevallen verboden.
 
Door: redactie Nursing
INC Nieuws / ANP

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.