Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vruchtensap vermindert werking medicijnen

Het geven van medicijnen met een glas vruchtensap kan de werking flink beïnvloeden. Met name bètablokkers (bij hoge bloeddruk), etosopide (bij kanker) en sommige antibiotica moeten met water worden ingenomen. 
Vruchtensap vermindert werking medicijnen

Naringin
Dat grapefruitsap de werking van medicijnen beïnvloedt is al bekend, en staat al in sommige bijsluiters. Onderzoekers van de University of Western Ontario hebben nu ontdekt dat ook appel- en sinasappelsap de werking kan verminderen of verhogen. Dat komt door naringin, een stofje dat niet alleen voor de bittere smaak zorgt maar ook de opname van medicijnen vermindert.
 
Proefpersonen
De Canadese wetenschappers gaven gezonde vrijwilligers de middelen fexofenadine en antihistamine. De helft van de proefpersonen kreeg dit met grapefruitsap, de andere helft met water. Als de medicijnen met vruchtensap werden ingenomen werd maar de helft door het lichaam opgenomen. 
 
Door: Redactie Nursing
Times Online

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.