Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Florence Nightingale was geen verpleegkundige'

De beroemde Florence Nightingale was meer een administrateur dan een verpleegkundige. Bovendien liep zij haar rondes vooral om te zien of de verpleegkundigen die voor haar werkten niet dronken waren en bij de soldaten in bed lagen.

Dat meldt althans de Brit Mark Bostridge in zijn boek 'Florence Nightingale: the woman and her legend'. Het boek is gebaseerd op brieven en andere particuliere stukken. Volgens de schrijver is het heilige verpleegstersimago rondom Nightingale gewoon een media-uitvinding.
 
Engel met de lamp
Nightingale hield zich volgens Bostridge vooral bezig met het inkopen van kleding en voedsel. Haar rondes met de lamp, die haar de bijnaam 'engel met de lamp' hebben gegeven, deed zij vooral om te checken of haar verplegend personeel niet met de soldaten aanpapte.
 
Kritiek
Bostridge is niet de eerste die een genuanceerder beeld van Florence Nightingale schetst. Toch is er al de nodige kritiek op zijn zienswijze. Veel Britten menen dat ondanks de negatieve aspecten Florence Nightinale nog steeds geldt als één van de grootste landsgenoten aller tijden. Een criticaster schrijft: 'Natuurlijk keek ze op haar nachtelijke ronden ook of alles in orde was. Het zou vreemd zijn als ze daar aan voorbij zou zijn gegaan.'
 
Reputatie
Nightingale's reputatie is gebouwd op haar werk, verbetering van de omstandigheden in het militaire ziekenhuis in Scutari in de Krim-oorlog van 1853-1856.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.