Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Forensisch arts verwijt verpleeghuis dood bewoner

Het Rotterdamse verpleeghuis Smeetsland heeft in 2005 een bewoner slecht verzorgd en fout op fout gestapeld, waardoor de man zeer waarschijnlijk is overleden.

Dat heeft forensisch arts Selma Eikelenboom vrijdag gesteld voor de rechtbank in Rotterdam. Stichting De Stromen Opmaat, waar Smeetsland deel van uitmaakt, staat terecht voor de dood van een 81-jarige bewoner.
 
Zweedse band
De bejaarde man werd in de zomer van 2005 levenloos naast zijn bed gevonden. Hij hing in de Zweedse band, waarmee hij eerder door het verplegend personeel was vastgebonden.
 
Blaasontsteking
Het personeel vond de zwaar demente man agressief en gedragsgestoord en bond hem daarom 's nachts vast in zijn bed. Volgens de forensisch arts was dat helemaal verkeerd. Op basis van rapportages denkt ze dat de patiënt blaasontsteking had en veel pijn had. Vermoedelijk was hij daarom zo lastig.
 
Lichamelijk onderzoek
Als de arts van het verpleeghuis de patiënt lichamelijk had onderzocht en de dossiers over hem goed had gelezen, dan konden de klachten van de man vrij eenvoudig worden verholpen. Het was dan niet nodig geweest hem te fixeren met een onrustband, zo oordeelt Eikelenboom.
 
Bedhekken
Dat vastbinden gebeurde volgens haar ook nog eens verkeerd. Als klap op de vuurpijl koos het personeel er bovendien voor om geen hekken rond het bed van de patiënt te plaatsen, terwijl dat volgens de protocollen wel moet.
 
Ronde
De medewerkers maakten 's nachts drie keer een ronde langs de bedden om te kijken of alles goed ging met de patiënten. Volgens Eikelenboom was dat veel te weinig. De patiënt, die een slechte conditie had en bijna niet at en dronk, had volgens haar constant iemand naast zijn bed moeten hebben.
 
Door: redactie Nursing
 
Lees ook:
 
 

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.